AM Guthschmidt | Sierkunstenaar

A.M Güthschmidt (Güthschmidt)

Antonius Mathieu Guthschmidt werd op 26 augustus 1887 geboren in Haarlem en overleed op 4 december 1958 in Leiden. Hij woonde en werkte in Haarlem, Antwerpen (tot 1907), Den Haag, Voorburg (vanaf 1925). Was leerling aan de Akademies van BK te Antwerpen en Den Haag. Was ook leerling van G. van Hove (leraar tekenen, kunstschilder en reclameontwerper). Guthschmidt ontwierp kalenders. Maakte vooral ontwerpen naar tekens van de dierenriem en lentetekens. Schilderde schoolplaten voor Wolters. 

Güthschmidt werd geboren in de Barteljorisstraat in Haarlem. Zijn ouders waren Johan Bernardus Güthschmidt en Johanna Maria Josephina Daemen. Vader was werkmeester bij Lips. Zij krijgen nog een zoon, Willem Adriaan 1892 – 1971). Güthschmidt gaat studeren. Eerst aan de kunstacademie in Antwerpen. Later in Den Haag. Tijdens zijn studietijd in Antwerpen verblijft hij bij een pastoor. Na avances met de dochter van de pastoor, wordt Güthschmidt weggestuurd. In zijn studententijd werkt hij samen met een groep beginnende kunstenaars. Zij verkopen hun werk aan verschillende kunsthandelaren . Güthschmidt trouwt met Joanna Catarina Coert (1883, Leiden – 3 juni 1963). In 1911 start Güthschmidt zijn onderneming en schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel in Den Haag. Het echtpaar Güthschmidt  krijgt twee kinderen, Joanna (1916 – 1973) en Jan (1920 – 1964). Het huwelijk blijkt niet optimaal. Er wordt gesproken over een gespannen huwelijk. Güthschmidt heeft bij een val op een stoep zijn hoofd beschadigd. Hiervan blijft hij gedurende zijn leven hinder ondervinden bij het lopen.

Güthschmidt is een ware kunstliefhebber. Hij bezoekt regelmatig musea en tentoonstellingen. Hiervoor maakt hij reizen naar onder andere Parijs.

Op latere leeftijd wordt Güthschmidt dement. Zij broer neemt een deel van de verzorging op zich. Uiteindelijk komt Güthschmidt terecht in het ziekenhuis Antoniushove en overlijdt op 71 jarige leeftijd als gevolg van zijn ziekte in Leiden. Hij wordt gecremeerd op 9 december in Velzen.

Studio Güthschmidt


Studio Güthschmidt bestaat sinds 1911. Güthschmidt was echter al sinds 1909 actief als ontwerper, daar was hij óók voor ingeschreven. Het bedrijf is op 1 januari ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf was gevestigd aan de Bilderdijkstraat 104. Het telefoonnummer was 394620[1]. In het bedrijf wordt gewerkt op ten minste twee verdiepingen. Op de eerste verdieping was het atelier van de sierkunstenaar zelf, rommelig, niet bestemt voor de medewerkers. Op de tweede verdieping was de werkruimte van de overige medewerkers. Een ruimte met grote tafels en een spuitinstallatie. Kwasten, penselen en messen waren het gereedschap dat je er kon vinden. Een potkachel op kolen zorgde voor wat warmte. Er was ook nog een zolderkamer. Güthschmidt  noemde zichzelf ‘sierkunstenaar’. Dat sierkunstenaar slaat terug op de rijke variatie van alle affiches, kalenders, etalagestukken, stands, schoolplaten en alle andere ontwerpen die hij en de medewerkers van de studio hebben gemaakt. Op enig moment werkten er in ieder geval zes medewerkers bij het bedrijf. Johan, Gijs, Chris, Pieta of Joop[2], Herman (de latere eigenaar) en niet te vergeten juffrouw Van Duyn. De studio had een rijk gevulde portefeuille. De grote klanten waren onder andere KLM, Ouwehand, Lubro, Esso, Lever, Siemens, Hus, Bleu Band, Cemsto en de gemeente Den Haag. De studio maakte onder andere affiches, certificaten en diploma’s, stands, praalwagens, modellen voor in de etalage, kalenders, plaatjesalbums, belettering, tegels en schoolplaten. Het bedrijf bestaat nog steeds (2015) en wordt voortgezet door de familie Fool.

[1] Telefoonboek 1935.
[2] Deze naam is op de foto niet goed te ontcijferen. Ook oud-medewerker Chris kan zich de naam niet herinneren.

Juffrouw van Duyn

Juffrouw Ankie van Duyn. Tekenaresse. Zij mocht wél op de eerste verdieping  werken. Modieus gekleed, hautain, maar ‘rookte als een ketter’. Als jongedame van achttien, negentien jaar kwam zij in de studio werken. Zij kleurde in, sneed letters en figuren uit. Ze was daar goed in. De medewerkers spraken met lof over haar kunstenaarschap. Haar relatie met Güthschmidt oversteeg die van medewerker. Zij vergezelde Güthschmidt op enkele reizen naar het buitenland. Onder andere naar Parijs. Na het overlijden van Güthschmidt trouwde zij en ging in Voorburg wonen.


De familie Fool


In 1935 komt Herman Fool sr. (Fool) als jongeman in dienst bij Güthschmidt. Herman is niet alleen medewerker, maar wordt door Güthschmidt ook als een zoon beschouwd. Hij krijgt steeds meer taken en verantwoordelijkheden, maar is geen ontwerper. Ook Fool draagt zorg voor Güthschmidt als hij ziek is. Bij het overlijden neemt Fool de zaak over. Fool en zijn zoons zetten het bedrijf voort. Zijn zonen Daan (1947) en Herman (1954) zijn inmiddels eigenaar, evenals D.C. Fool (zoon van?)

Zie ook Uitgevers Drukkerijen GuthschmidtAM Guthschmidt | zelfportret


Guthschmidt en zijn broer Johan


Guthschmidt in het veld aan het werk


De medewerkers van Studio Guthschmidt (m.u.v. Van Duyn)

Handtekening A.M. Guthschmidt

Handtekening GuthschmidtDen Haag 1910, Baedeker, 1910, Belgien und Holland. Piet Heinstraat en Bilderdijkstraat zijn roodomcirkeld

De wandplaten van Guthschmidt zijn te vinden op Verzameling in beeld

Studio Guthschmidt via Google Maps